al contingut a la navegació Informació de contacte

El Concurs de Cartells Antitabac es centrarà aquest any en els vapejadors

DIMARTS 02 ABRIL 2024

 La Mesa de Salut Jove de la Noguera ha convocat la vuitena edició del Concurs de Cartells Antitabac, que en aquesta ocasió es focalitzarà en els perills del consum de cigarrets electrònics i vapejadors entre el jovent. El certamen, coordinat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, afronta l’edició d’enguany amb el repte de sensibilitzar la joventut dels riscos associats d’aquests productes arran de l’increment del seu consum detectat en els últims anys per part de les persones joves. Segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, els efectes negatius per a la salut dels vàpers i els cigarrets electrònics poden arribar a ser tant o més greus que els provocats pel tabac, atès que, a més de nicotina, també contenen substàncies tòxiques i cancerígenes. A tot això, els vapejadors es presenten al jovent com a elements aparentment inofensius i amb una atractiva varietat de gustos, com ara de maduixa, llimona, vainilla o caramel, entre molts d’altres, la qual cosa els converteix en productes encara més potencialment perillosos.

D’altra banda, el concurs de Cartells Antitabac consolida la seva voluntat iniciada l’any passat d’obrir la participació a tot el jovent de la comarca de la Noguera amb edats compreses entre els 10 i els 20 anys. D’aquesta manera, el certamen no només s’adreçarà als alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius dels centres educatius de la Noguera, sinó també a joves residents a la comarca que cursen estudis en instituts d’altres comarques o que ja han abandonat els seus estudis.

El concurs té l’objectiu de prevenir i conscienciar el jovent dels riscos que comporta el consum de tabac i derivats (com ara els vàpers) i els efectes nocius que té per a la salut. Els cartells que es presentin a concurs hauran de centrar-se aquest any exclusivament en els riscos dels vapejadors i podran ser un dibuix, un collage, un document en format digital o qualsevol altra idea creativa amb materials, pintures, imatges i/o objectes diferents. El termini per presentar els originals s’ha obert aquesta setmana i finalitzarà el 13 de maig.

El certamen atorgarà tres premis diferents per al millor cartell de cadascuna de les tres categories existents. El primer premi correspondrà al millor cartell d’entre els tres finalistes de cadascuna de les categories. El premi consisteix en un xec regal de 150 euros bescanviables en material esportiu, que s’haurà d’adquirir en establiments comercials ubicats a la comarca de la Noguera. El segon i tercer premi el rebran els altres dos cartells finalistes i cadascun d’ells rebrà un xec regal de 100 euros bescanviables en material esportiu. Els participants es poden presentar de forma individual o en grups. El cartell guanyador apareixerà a les campanyes comarcals de l’any 2024 contra el consum de tabac organitzades des de la Mesa de Salut Jove de la Noguera.

Tota la informació sobre les bases i la convocatòria del concurs es pot consultar al web de l’Oficina Jove de la Noguera. L’acte d’entrega dels premis es durà a terme el proper 30 de maig al Consell Comarcal de la Noguera, coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac. Prèviament, els cartells que s’hagin presentat a concurs es podran veure des de mitjans del mes de maig i fins a principis del mes de juny en una exposició que s’habilitarà, per primera vegada, al pavelló polivalent poliesportiu Inpacsa de Balaguer.