al contingut a la navegació Informació de contacte

El programa Arrenca d’emprenedoria juvenil recupera les visites a empreses i amplia els premis del concurs d’eslògans

DILLUNS 14 NOVEMBRE 2022

La novena edició de l’Arrenca, un programa dirigit a joves i empresaris/àries de la comarca per a la cerca d’oportunitats laborals en el món rural, ha donat el tret de sortida aquest 14 de novembre i fins al 22 del mateix mes amb el retorn dels joves a les visites a empreses del territori i la recuperació de la presencialitat en les diferents activitats programades com algunes de les principals novetats. Així mateix, les xerrades dels empresaris/àries, que també s’havien hagut de transformar en sessions virtuals a causa de la pandèmia, es tornaran a dur a terme “in situ” als centres educatius.

L’Arrenca, adreçat a empreses i alumnes de batxillerat i cicles formatius de la comarca de la Noguera i el Segrià Nord, es dirigirà aquest any a 275 joves provinents de 5 instituts de la Noguera i un del Segrià. Aquest projecte, organitzat per l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Noguera, el Grup d'Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord i amb el suport de la Direcció General de Joventut i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, respon a l’objectiu de fomentar l’arrelament i l’emprenedoria dels joves en el món rural, creant vincles entre el teixit empresarial i el jovent per tal que els i les joves identifiquin i analitzin les possibilitats que ofereixen les empreses de la comarca i puguin orientar el seu futur amb garanties, així com minimitzar la tendència a la despoblació de les zones rurals.  

Els i les joves participants a l’Arrenca d’aquest any assistiran, en un mateix dia, a un taller pràctic i dues visites a empreses del territori. En paral·lel, també es preveu, de cara a un altre dia, la xerrada al centre educatiu d’un empresari/ària per explicar-los el seu projecte. Els cinc centres educatius de la Noguera que aquest any s’han adherit a l’Arrenca són el Ciutat de Balaguer, Almatà de Balaguer, Vedruna de Balaguer, Els Planells d’Artesa de Segre i Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell, a banda de l’institut d’Almenar. Les empreses participants provenen de diferents sectors, com ara l’agroalimentari, el turístic o el de construcció. Concretament es tracta de les empreses Càmping La Noguera, Hostal Montsec, Monestir de Les Avellanes, Ca l’Agustina, Hostal Castell de Pradell, Gili Group, Ponsfil, Tercer Espai, Ceràmica La Coma, Tallers Corbins, Caladis-Cinc i Eguren Metàl·lics.

D’altra banda, una altra de les novetats de l’edició de l’Arrenca d’aquest any és l’ampliació dels premis del Concurs d’Eslògans en el marc del programa Arrenca. En aquesta ocasió s’atorgaran fins a cinc premis, corresponents a cinc xecs regals de 100 euros en material de papereria per a cadascun dels cinc centres educatius participants. La mecànica del concurs continuarà sent la mateixa, en què cadascun dels joves participants haurà de crear un eslògan on es resumeixi allò que l’hagi sorprès més de les visites a les empreses a les quals hagi assistit. Un jurat format per membres de l’Oficina Jove i del Grup d'Acció Local (GAL) Noguera Segrià-Nord decidirà quin és el millor eslògan de cadascun dels 5 centres educatius. L’acte d’entrega dels premis es durà a terme el proper 16 de desembre, en el transcurs de la Trobada de Centres Escolars de la Noguera, organitzada per l’Oficina Jove de la Noguera, que se celebrarà al casal Lapallavacara de Balaguer.

El programa Arrenca forma part del projecte de cooperació Odisseu per al retorn dels joves al món rural, finançat per la Unió Europea i la Generalitat. Algunes de les jornades s'emmarquen dins el PATT (Pla Anual de Transferència Tecnològica), per tal de millorar la gestió empresarial de les empreses dels territoris rurals. Les inscripcions per al PATT són gratuïtes i es poden fer a través del correu electrònic ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt.